Τμήματα

Παιδικό Ενηλίκων

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AIKIDO

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΤΜΗΜΑ

 

19:00 – 19:50 ΠΑΙΔΙΚΟ

 

19:00 – 19:50 ΠΑΙΔΙΚΟ

12:30 – 14:00

ΕΦΗΒΙΚΟ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

20:30-21:45 ΕΝΗΛΙΚΕΣ

20:00 – 21:15 ΕΝΗΛΙΚΕΣ

20:30-21:45 ΕΝΗΛΙΚΕΣ

20:00 – 21:15 ΕΝΗΛΙΚΕΣ

14:00 – 15:15

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΤΜΗΜΑ YOGA

19:00 - 20:15

YOGA

 

19:00 - 20:15

YOGA

 

 

 

ΠΛΗΦΟΡΟΦΟΡΙΕΣ :

    ΠΑΙΔΙΚΟ (παιδιά δημοτικού)

    ΕΦΗΒΙΚΟ (Τελευταίες τάξεις δημοτικού και Α΄ ή Β΄ Γυμνασίου )

    ΕΝΗΛΙΚΕΣ ( από 13 ετών και άνω).

    Έξτρα μαθήματα κατόπιν συνεννόησης ή αίτησης μαθητών (μάθημα Σαββάτου κατόπιν συνεννόησης). 

 

Τι είναι το Aikido

Το Aikido είναι μια σύγχρονη Ιαπωνική πολεμική τέχνη που σημαίνει «ο δρόμος για την εναρμόνιση με την ενέργεια που μας περιβάλλει και τους νόμους της φύσης». Ο ιδρυτής της Morihei Ueshiba (1883 – 1969) αφού εκπαιδεύτηκε για πολλά χρόνια σε διάφορες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες συνειδητοποίησε δύο παραμέτρους που έλειπαν από όλα όσα είχε μάθει. Η πρώτη παράμετρος αφορούσε την αντιμετώπιση του αντιπάλου. Οι μέχρι τότε τέχνες αντιμετώπιζαν τον αντίπαλο δυναμικά ουσιαστικά τραυματίζοντας τον προκειμένου να τον θέσουν εκτός «μάχης» (φανταστείτε μια απόκρουση με ένα δυνατό λάκτισμα ή μια δυνατή γροθιά). Η δεύτερη παράμετρος είχε να κάνει με την σωματική δύναμη του ασκούμενου η οποία εξαρτάται από τον σωματότυπο του κάθε ανθρώπου και η οποία βέβαια φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Προσπάθησε λοιπόν να ενσωματώσει στις τεχνικές που γνώριζε αφενός τη φιλοσοφία της μη βίας και αφετέρου την ανεξαρτητοποίηση των τεχνικών από την μυϊκή δύναμη του κάθε ανθρώπου. Το αποτέλεσμα αυτής προσπάθειας ήταν η δημιουργία του Aikido.

Το αποτέλεσμα του Aikido είναι μια πλήρως χαλαρή και γεμάτη ενέργεια τέχνη, την οποία ο απλός θεατής τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να καταλάβει και να αιτιολογήσει. Παρόλα αυτά, η ενέργεια με την οποία εξουδετερώνεται ο επιτιθέμενος, υπάρχει και βρίσκεται κρυμμένη μέσα στη κινησιολογία του. Μια αίσθηση μπορεί να πάρει κανείς παρατηρώντας μια σβούρα που γυρίζει με μεγάλη ταχύτητα γύρω από ένα σταθερό άξονα. Για τον θεατή η σβούρα φαίνεται σαν να παραμένει ακίνητη παρόλο που γυρίζει. Η ενέργεια εμφανίζεται μόλις κάτι ακουμπήσει την σβούρα μιας και αυτό αυτομάτως εκσφενδονίζεται μακριά! Στα χαρακτηριστικά του Aikido μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

   Λειτουργεί μόνο όταν δεχόμαστε επίθεση και όχι όταν την προκαλούμε.

   Χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή ενέργεια για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

   Η προκαλούμενη βλάβη στον επιτιθέμενο είναι η μικρότερη δυνατή, ανάλογη πάντα με την σφοδρότητα της επίθεσης.

   Την επιλογή του ασκούμενου είτε να αποφύγει την επίθεση ή να ενεργήσει πάνω στην πρόθεση του επιτιθέμενου.

   Είναι μη ανταγωνιστική τέχνη (δεν διενεργούνται αγώνες , μόνον εξετάσεις και επιδείξεις).

   Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο και στην ηλικία των ασκουμένων.

 

 

Η προπόνηση

Το μάθημα σε ένα dojo (σχολή) Aikido ξεκινάει με ζέσταμα, ασκήσεις κινησιολογίας που εκτελούνται από τους εκπαιδευόμενους μεμονωμένα και από τεχνικές οι οποίες εκτελούνται σε ζευγάρια εναλλάσσοντας τους ρόλους του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου.

Οι τεχνικές αφορούν την εξουδετέρωση επιθέσεων άοπλων ή ένοπλων και ολοκληρώνονται χωρίς τη χρήση μυϊκής δύναμης αξιοποιώντας τους φυσικούς κανόνες και τη μηχανική του ανθρώπινου σώματος.

Ο κάθε μαθητής εισάγεται σταδιακά στη φιλοσοφία της τέχνης, μαθαίνει τα απαραίτητα συστατικά της και μέσα από τη συστηματική προπόνηση αναπτύσσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά αλλά και τις δεξιότητες οι οποίες πέρα από την τεχνική κατάρτιση διαμορφώνουν την προσωπικότητά του στη φιλοσοφία της μη βίας.

Το μόνο που χρειάζεται κανείς από εξοπλισμό για να ξεκινήσει, είναι αρχικά μία αθλητική φόρμα και αργότερα η φόρμα εξάσκησης που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε όλα σχεδόν τα ιαπωνικά πολεμικά συστήματα, το keikogi (ή απλά gi).

 

 

Πλεονεκτήματα και Οφέλη

Τα οφέλη για τους ασκούμενους στο Aikido, πέρα από την εκμάθηση της τέχνης, είναι πολυδιάστατα.

   Για το σώμα

   δημιουργεί μια καλή φυσική κατάσταση, βελτιώνει το καρδιαγγειακό (αεροβική άσκηση) και το μυοσκελετικό σύστημα. Το σώμα διατηρείται χαλαρό ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

   Για το νου

   αυξάνει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την συγκέντρωση, τη λειτουργία των αντανακλαστικών και αποφορτίζει από τα άγχη της καθημερινότητας.

   Για το πνεύμα ο τρόπος προσέγγισης (μη βία, επικέντρωση και οδήγηση του επιτιθέμενου) γίνεται τρόπος σκέψης και οδηγεί σε ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης προβλημάτων ο οποίος βρίσκει εφαρμογές σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης (στην οικογένεια, στο πανεπιστήμιο, στην εργασία).

 

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές

Ο Κώστας Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 12/12/1969. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ειδικός σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας και υγείας και Τεχνικός Ασφαλείας Ακαδημίας Αθηνών. Το 1992 φοίτησε στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και συμμετείχε επί 4ετίας ως επαγγελματίας χορευτής σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές παραγωγές κ.α. Η αγάπη αλλά και η ανάγκη για την κίνηση τον οδήγησε στο Aikido, στο οποίο ασκείται από το 2001 συμμετέχοντας σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Σήμερα κατέχει την Μαύρη Ζώνη με τον βαθμό του Shandan HOMBU DOJO.

 

 

Ηλεκτρονικοί δεσμοί

http://www.hellenicaikidopartnership.gr/

aikidowestend.gr •  www.aikidowestend.gr  G Aikido WEST END